Risto Kalliorinne Punainen ja vihreä - Tulevaisuuden värit

Sairaalatoiminnan alasajo edesvastuutonta!

 

Kyllä kääntyisi Urho Kekkonen ja Santeri Alkio haudassa, jos tietäisivät Sipilän hallituksen keskittämisvimman. Aikanaan suurella työllä rakennettu hyvinvointivaltio ja periaate kaikkien alueiden asuttuna pitämisestä on tämän päivän Suomessa nakattu historian romukoppaan. Nyt tärkeää on lakkauttaa maakuntien julkiset terveyspalvelut ja tuoda tilalle yksityisiä toimijoita, jotta saadaan täytettyä pääomasijoittajien taskut muhkeilla osinkotuotoilla.

Tähän synkkään päätelmään olen tullut seuratessani uutisia Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan alasajosta, Raahen aluesairaalan leikkaustoiminnan lopettamisesta ja vanhuspalvelujen yleisestä surkeasta tilasta. Alueen pääministeripuolueen ja hallituspuolueiden kansanedustajien täytyy olla koomatilassa, kun tällaista alueita eriarvoistavaa lainsäädäntöä pukataan ulos eduskunnasta.

Olen nähnyt päivänvalon Raahen synnytysosastolla. Samassa sairaalassa vatsaani operoitiin koulupoikana ja veritulppaa liuotettiin nuorena miehenä. Kansanedustajana toimiessani olen saanut vierailla Oulaskankaalla ja todeta synnytystoiminnan tarpeellisuuden ja henkilökunnan hyvän ammattitaidon. Nyt mikään näistä hoidoista ei ole mahdollista, vaan aina on suunnattava kohti Oulua.

Avaintoimintojen lakkauttamisen jälkeen aluesairaaloita uhkaa hidas mutta varma näivettyminen. Näin kepulainen keskittämisvimma aiheuttaa vaikeuksia myös OYS:lle, sillä ruuhkat ja hoitojonot pitenevät. Tämän vuoksi kattava palveluverkko on tärkeää säilyttää myös keskuskaupungin ulkopuolella.

Toimivien sairaaloiden alasajo maakunnassa ja uudelleenrakentaminen Ouluun on taloudellisesti järjetöntä. Taloudellisesti tiukkana aikana olisi järkevää kehittää olemassa olevia palveluja, säilyttää maakunnallisesti kattava sairaalaverkko ja huolehtia, että sote-palvelut ovat pääosin julkisesti tuotettuja, jolloin voitontavoittelu ei nouse toiminnan päämotiiviksi. Tällöin vältytään hukkainvestoinneilta ja verorahat käytetään täysimääräisenä ihmisten hoitamiseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Keskusta hallituksessa ja pääministeripuolue ja tälläistä alasajoa tehdään omassa maakunnassa, kuten Raahe ja Oulaskangas sai kokea ja mitä se tarkoittaa alueen asukkaille. Palvelut heikkenee ja matkat kasvaa, kun Ouluun menemme jonottamaan palveluja. Raahesta ja Oulaskankaasta on myös itsellä hyvät kokemukset ja molempia olisi tarvittu.

Voi vain ihmetellä missä alueemme kansanedustajat olivat ajatuksineen ja miksei toimittu, kun asetusta hyväksyttiin Oulaskankaan synnytystoiminnan alas ajoon. Samaa saamme vain odotella, koska Oulaskangasta leikkauksienkin osalta aletaan lopettamaan.
Nyt näyttää tärkeämmältä, että yksityiset terveysfirmat valjastetaan kaikenlaisilla palveluilla ja sinne siirrymme vähitellen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Suomessa on synnytetty muutaman sadan vuoden aikana yhteensä jotain 10-15 miljoonaa lasta. Silti maassa ei osata synnyttää, vaan synnytykset on keskitettävä.
Poikkeuksena sallitaan vain synnytykset busseissa, takseissa, pikkuautoissa, maitolaitureilla ja muissa korkean hygienian ja osaamisen tiloissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kaiken lisäksi aluesairaaloissa oli edullisempaa hoitaa, mutta ei kustannuksilla ole väliä kun ideologia vaatii yksityistämistä.

Toimituksen poiminnat