Valtuuston puheenjohtajisto myrskynsilmässä

 

Viimeisen viikon aikana on Oulun kuntapolitiikassa nähty uskomaton farssi ja mediamyllytys. Tässä kohussa keskiössä on ollut puolueiden suunnitelma valita Oulun kaupunginvaltuustoon peräti viisi varapuheenjohtajaa. Erityisen kriittisesti julkisuudessa on suhtauduttu kokoomukselle ja keskustalle kaavailtuun ”tuplamiehitykseen” eli ajatukseen, että nämä molemmat puolueet saisivat valtuuston puheenjohtajistoon kaksi paikkaa. Viime perjantaina kokoomus jo perääntyi asiassa ja vetosi myös keskustaa ”kohtuullistamaan” paikkojensa määrää.

Itse olen seurannut tätä keskustelua ristiriitaisin miettein, sillä tiedossani on ollut että olen Vasemmistoliiton ehdokas Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon. Poliittinen neuvotteluprosessi ja puheenjohtajistosta käyty julkinen keskustelu on kuitenkin pannut miettimään, että kehtaako moiseen pestiin enää suostua? Onneton poliittinen neuvotteluprosessi on saanut aikaan mielikuvan, että kyseessä on vain puolueiden likainen sulle-mulle suhmurointi, jossa nimetään joukko turhakkeita nauttimaan täysin kohtuuttomia etuja. Kuitenkin kyseessä pitäisi ”normaaliolosuhteissa” olla kuntapolitiikan arvostetuimmat luottamustehtävät, joihin valitaan kaupungin ykköstyypit Oulun asioita hoitamaan. Nyt asetelma on jotain ihan muuta.

Oulussa Vasemmistoliitto voitti kuntavaalit. Saimme 16.0 % kannatuksen eli 13 765 oululaista näki meidät parhaana vaihtoehtona oululaisten arjen turvaamiseen. Valtuustossa olemme kolmanneksi suurin ryhmä 11 valtuutetulla. Vaalituloksen perusteella meille kuuluu selkeästi yksi paikka Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon. Jos Vasemmistoliitto ilmoittaisi, ettei se nimeä ketään puheenjohtajistoon(kuten on ehdoteltu) niin sen jälkeen koko puheenjohtajisto olisi miehitetty pelkästään oikeistopuolueiden edustajilla. Tämä ei tekisi oikeutta vaalitulokselle ja valtuuston kokoonpanolle. Oulun kaupunginvaltuustoon valittiin vaaleissa 29 punavihreiden(vas, vihr, sdp) puolueiden edustajaa ja olisi irvokasta, että tästä porukasta kukaan ei tulisi valituksi valtuuston johtoon.

Varapuheenjohtajien veronmaksajille aiheuttamista kustannuksista on myös keskustelua riittänyt. Heille maksetaan 250 euron kuukausikorvausta ja lisäksi virallisten kokousten kokouspalkkiot. Aiempaa kokemustakin omaavana (olin valtuuston 1. varapuheenjohtaja vuosina 2005 – 2008) uskallan arvioida, että tästä luottamustoimesta tilille kolahtaa verojen jälkeen n. 400 euroa kuukaudessa, joka on varsin hyvä korvaus. Onko se täysin kohtuuton korvaus? Tähän arviointiin olen jäävi ja jätän sen muiden tehtäväksi.  

Kaiken tämän ristiriitaisen pohdinnan jälkeen olen kuitenkin antanut puolueelle suostumuksen, että voin olla käytettävissä tähän merkittävään luottamustoimeen, jonka äänestäjien tuki ja puolueväen luottamus minulle mahdollistaa. Vasemmistolaista arvomaailmaa ja heikomman puolustamista tarvitaan myös Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajistossa. Kovalla työllä oululaisten puolesta luottamus on lunastettu vuosien ajan ja ahkerasti tulen toimimaan myös tässä tehtävässä. 

RistoKalliorinne
Vasemmistoliitto Oulu

Oululainen perheenisä ja vasemmistopoliitikko. Kokemusta eduskunnasta, maakunta- ja kuntapolitiikasta sekä järjestöelämästä. Oulun kaupunginvaltuutettu ja PAM:n järjestöjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu